Υπηρεσίες
Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία:
Βελτίωση Σκέψεων, Συναισθημάτων και Συμπεριφορών
Ο κοινός στόχος όλων των θεραπευτών που είναι εκπαιδευμένοι στη ΓΣΨ είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τις επιθυμητές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται, και επιπλέον να τους εκπαιδεύσουν στην αυτοβοήθεια, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν τη βελτίωσή τους ακόμα και μετά το τέλος της ψυχοθεραπείας.
Η αποτελεσματικότητα της ΓΣΨ έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες έρευνες. Πολλές από αυτές τις έρευνες έχουν δείξει ότι η ΓΣΨ είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακοθεραπεία σε πολλά προβλήματα. Η ΓΣΨ μπορεί να εφαρμοστεί ατομικά, με ζευγάρια, οικογένειες ή ομάδες και μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τη σωματική ικανότητα, την πολιτισμική καταγωγή, τη φυλή, το φύλο ή τη σεξουαλική προτίμηση, καθώς και το εκπαιδευτικό ή οικονομικό επίπεδο.
Αναφορικά με το τι συμβαινει κατα τη διαρκεια της θεραπείας, Η ΓΣΨ, αν και αναγνωρίζει τη σημασία των εμπειριών της παιδικής ηλικίας, εστιάζει κυρίως στο πώς σκέφτεσαι, πώς νιώθεις, πώς συμπεριφέρεσαι και πώς επικοινωνείς στο παρόν.
Όταν επιλέξεις να ακολουθήσεις τη ΓΣΨ για να αντιμετωπίσεις τα καθημερινά σου προβλήματα, θα συνεργαστείς με τον θεραπευτή σου για να, καθορίσετε από κοινού μια σαφή κατανόηση των προβλημάτων σου, να αναγνωρίσετε πώς αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά σας , καθώς και την καθημερινή λειτουργικότητα σας.
Για την κατανόηση των συγκεκριμένων προβλημάτων σας, θα συνεργαστείτε με τον θεραπευτή ώστε να προσδιορίσετε συγκεκριμένους στόχους και να συμφωνήσετε σε ένα συγκεκριμένο, βήμα προς βήμα, θεραπευτικό πλάνο. Η θεραπεία επικεντρώνεται στο να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε λύσεις για τα προβλήματά σας, οι οποίες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τους τρόπους με τους οποίους προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε καθημερινά μόνοι σας.
Διαδικασία Εκτίμησης και Σχεδιασμού στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Επιπλέον σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης κατα την προσέλευση των ατόμων που αναζητούν βοήθεια. Όταν ξεκινήσεις τη ΓΣΨ, ο θεραπευτής σου μπορεί να σου ζητήσει να συμπληρώσεις κάποια ερωτηματολόγια που αξιολογούν διάφορα συμπτώματα και προβλήματα. Αυτά τα ερωτηματολόγια εκτιμούν την κατάθλιψη, το άγχος, το θυμό, τους φόβους, τα σωματικά συμπτώματα, την προσωπικότητα και τις σχέσεις. Ο στόχος αυτής της εκτίμησης είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για σένα, ώστε ο θεραπευτής να μπορέσει γρήγορα να κατανοήσει τα προβλήματά σου και την έκτασή τους.
Εσύ και ο θεραπευτής σου θα συνεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει την καθορισμένη συχνότητα των συνεδριών, τη σημασία της φαρμακοθεραπείας, τη διάγνωση, τους στόχους σου, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και επικοινωνίας σου, καθώς και άλλους σχετικούς παράγοντες.
Συνήθως, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, διαρκούν 50 λεπτά και κυμαίνονται από δέκα έως δεκαπέντε. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν λιγότερες ή περισσότερες συνεδρίες. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, συνήθως συμφωνείται ένας περιορισμένος αριθμός λιγότερο συχνών συναντήσεων για τη διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων.
Στη ΓΣΨ θα θέτετε μια σειρά θεμάτων (ατζέντα) για κάθε συνεδρία. Η ατζέντα μπορεί να περιλαμβάνει ανασκόπηση της προηγούμενης συνεδρίας, εκπαίδευση στην αναγνώριση και αλλαγή σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, καθώς και εργασία για την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι η εκμάθηση τεχνικών για την επίλυση των προβλημάτων σου.

Ενίσχυση της Προσωπικής Βελτίωσης μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας: Στρατηγικές και Στόχοι
Στρατηγικές και Στόχοι
Η διαδικασία της ΓΣΨ συχνά απαιτεί να χρησιμοποιήσεις το χρόνο μεταξύ των συνεδριών για να δοκιμάσεις και να εφαρμόσεις νέες στρατηγικές και λύσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η δουλειά στο σπίτι ενισχύει σημαντικά την πρόοδο και τη διαρκή βελτίωση. Η δουλειά στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές για τη ρύθμιση της διάθεσης, των σκέψεων και των συμπεριφορών σου, προγραμματισμένες δραστηριότητες, αναπτυσσόμενους στόχους, αμφισβήτηση αρνητικών σκέψεων, συλλογή πληροφοριών, αλλαγή τρόπων επικοινωνίας και άλλα.
Ορισμένα από τα προβλήματά σου μπορεί να συνδέονται με τη συμπεριφορά των γονιών, αδελφών ή άλλων προσώπων από το παρελθόν, αλλά η λύση βρίσκεται στο πώς σκέφτεσαι και ενεργείς σήμερα. Σε πολλές περιπτώσεις, ανασκόπηση των πηγών των προβλημάτων μπορεί να είναι χρήσιμη για την κατανόηση και αλλαγή της αντίληψής σου για αυτά.
Με τη συνεργασία του θεραπευτή σου, θα καθορίσετε συγκεκριμένους στόχους στην αρχή της θεραπείας. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Στη συνέχεια, μπορείς να αξιολογήσεις αν νιώθεις λιγότερο άγχος, κατάθλιψη ή θυμό. Είναι σημαντικό να νιώθεις άνετα να μοιράζεσαι με τον θεραπευτή σου πληροφορίες για τα προβλήματά σου, καθώς αυτές οι πληροφορίες βοηθούν στην κατανόηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Η ΓΣΨ έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για διάφορα προβλήματα, όπως: Άγχος (π.χ. άγχος υγείας, επεισόδια πανικού, γενικευμένο άγχος, μετατραυματικό στρες) και φοβίες (π.χ. αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες όπως φόβος ζώων, εντόμων, καιρικών φαινομένων, αίματος, ενέσεων),Ψυχαναγκασμούς και καταναγκασμούς, Διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη), Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις,
Προβλήματα σίτισης και πρόσληψης τροφής (π.χ. ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία),Χρόνια κόπωση ή/και πόνος, Σεξουαλικά προβλήματα,Προβλήματα σχέσεων, Προβλήματα συμπεριφοράς και διάθεσης σε παιδιά και εφήβους, Προβλήματα σωματικής υγείας, Προβλήματα συνήθειας (π.χ. τικς), Προβλήματα ελέγχου του θυμού, Προβλήματα ύπνου κ.α.